V dekanáte Smolenice bola duchovná obnova v rámci Jubilejného roka

SMOLENICE 18. októbra 2016 - V dňoch 10. - 16. októbra sa konala v dekanáte Smolenice týždňová duchovná obnova zameraná na prehĺbenie porozumenia skutkom telesného a duchovného milosrdenstva a ich napĺňanie v našom živote. Kňazi sa počas týždňa striedali vo farnostiach, slúžili svätú omšu a prihovorili sa veriacim s témou, ktorá bola obsahovo zameraná na jeden skutok telesného a jeden skutok duchovného milosrdenstva.

Miroslav Kováč, farár v Dechticiach, hovoril o vykupovaní väzňov a odpúšťaní ubližujúcim. Priblížil veriacim duchovnú službu poskytovanú vo väzniciach, hovoril o dôležitosti návštev väzňov a pomoci pri návrate do bežného života po prepustení z väzenia. Odpúšťanie ubližujúcim predstavil vo svetle milosrdenstva voči iným, ako aj voči sebe samým. Základ pre odpúšťanie máme v modlitbe Otče náš.
 
Skutky milosrdenstva, ktoré poukazujú na večný život, pochovávať mŕtvych a modliť sa za živých i mŕtvych, vysvetlil Dušan Jurák, farár v Dolných Orešanoch. Pripomenul a zhrnul základné vieroučné pravdy týkajúce sa tejto témy, ktoré podčiarkol konkrétnymi príkladmi a faktom, že pred Bohom má skutočnú hodnotu to, čo sme urobili z lásky.
 
Peter Sabol, farár v Trstíne, rozoberal, čo znamená odievať nahých a tešiť zarmútených. Charitatívna činnosť ponúka konkrétne formy ako môžeme byť nápomocní núdznym. Máme byť sami aktívni a všímať si tých, ktorí potrebujú pomoc. Zaodiať môžeme nielen odevom, ale aj ponukou dobrej rady, podelením sa o skúsenosť, zaodiať iných svojou pozornosťou. Aj dať sa obslúžiť a prijať pomoc je znakom pokory a prejavom milosrdenstva.
 
Čo znamená navštevovať chorých a trpezlivo znášať krivdu, veriacim objasnil František Bačík, farár v Dolnej Krupej. Nielen zdravotníci a sociálni pracovníci, ale celá spoločnosť má zodpovednosť za riešenie problémov v súvislosti s utrpením vyplývajúcim z choroby. Je dôležité venovať čas chorým, ktorých máme v rodine, pozerať na chorých s dôstojnosťou a láskou. Zniesť krivdu, chcieť odpustiť a želať dobro aj tomu človeku, ktorý nám ukrivdí, je prvým krokom na ceste k prejavenému milosrdenstvu.
 
Marián Vivodík, farár v Jaslovských Bohuniciach, na tému prichýliť pocestných a dobre radiť pochybujúcim, porozprával veriacim aj zo svojich vlastných skúseností, ako prijímať „maličkých“ v osobách bezdomovcov, ktorých ani v našom regióne nie je málo. Tento deň duchovnej obnovy  bol o čosi bohatší aj o adoráciu a chvály.
 
Zo svojich dobrovoľníckych a misijných skúseností vychádzal Mário Bosý, farár v Bolerázi. Skutky milosrdenstva, dávať piť smädným a poúčať nevedomých, dal do súvislosti so životom v Indii, kde je nedostatok pitnej vody naozaj pálčivým problémom, ktorý pomáhajú riešiť aj slovenské projekty a dobrovoľníci. Nevedomosť môže vyplývať práve aj z nemožnosti prístupu k vzdelaniu, čo je rovnako obrovským poľom pôsobnosti misionárov. Iným druhom nevedomosti je aj náboženská nevedomosť, s ktorou sa môže vo svojom prostredí stretnúť vari každý.
 
Dekan Peter Šimko uzatvoril blok duchovnej obnovy témou dávať jesť hladným a napomínať hriešnikov. Problém nedostatku potravín vo svete dal do súvislosti s hriechom, ktorý spôsobuje disharmóniu a narušenie rovnováhy vo všetkých úrovniach vzťahov človeka, čo nezostáva bez následkov. Napomínať hriešnikov je neľahká, ale podstatná úloha, pri ktorej je potrebné skĺbiť pravdivosť a lásku k blížnemu.
 
Duchovná obnova bola spestrením farského života a príležitosťou urobiť aspoň malý krok v úsilí byť milosrdní ako Otec.
 
TO ABU informovala Ivana Štibraná
 
facebook sharing button Zdieľaj
V dekanáte Smolenice bola duchovná obnova v rámci Jubilejného roka

Duchovná obnova bola spestrením farského života a príležitosťou urobiť aspoň malý krok vpred v úsilí byť milosrdní ako Otec. (foto: Ivana Štibraná)

NOVINKY