Trnavská arcidiecéza má od dnešného dňa ďalšieho kňaza a diakona

TRNAVA 20. januára 2018 - V katedrálnom Chráme svätého Jána Krstiteľa dnes predpoludním trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vysvätil jedného kňaza a jedného diakona pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze.

„Keď Pán Ježiš hlása evanjelium, jeho príhovory sú adresované všetkým prítomným, ba aj tým, ktorí síce nie sú prítomní, ale môže sa k nim radostná zvesť dostať práve cez prítomných poslucháčov. Preto by som vás chcel povzbudiť, drahí Lukáš a Ľubomír, aby ste s radosťou pamätali, že ste vyslancami, to znamená, že diakonát a kňazstvo nedostávate ako vlastníctvo pre seba. Áno, môže a má vám slúžiť pre vašu osobnú spásu. Ale to poslanie je poslaním, misiou, kam vás Pán posiela. To je to, keď vás biskup pošle zo dňa na deň na celkom iné miesto, ktoré ste si nepredstavovali. Keď vo vašom živote budete musieť prejsť určitou krížovou cestou, cez také farnosti, ktoré sú ťažšie. Ale to je tá radosť. Viete, čím ťažší a šikovnejší súper v zápase, tým má výhra väčšiu hodnotu. Biskup neposiela na ťažké miesta tých, o ktorých vie, že nie sú dobrí zápasníci, nie sú dobrí pracovníci, že sú na to slabí, ale tých najlepších. Tam, kde je to najťažšie, kde treba priniesť obetu a presvedčiť veriacich bratov a sestry o tom, že Kristus k nim vo vašej osobe prichádza ohlasovať radostnú zvesť nielen slovom, ale aj príkladom.“ I týmito slovami trnavský arcibiskup vo svojej homílii povzbudil budúceho diakona a kňaza, aby verne slúžili Kristovi v jeho Cirkvi skrze úprimnú poslušnosť svojmu biskupovi.
 
Lukáš Čmehíl z farnosti Vrbové prijal skrze vkladanie rúk a konsekračnú modlitbu trnavského arcibiskupa Jána Oroscha sviatosť kňazstva. Posvätný rád diakonátu prijal Ľubomír Urbančok z farnosti Fiľakovo. Celý obrad kňazskej a diakonskej vysviacky prítomní kňazi a veriaci prežívali sústredene, čo umocňovali nielen hudba a spev trnavského Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku sv. Mikuláša na chóre katedrály, ale aj vianočná výzdoba chrámu. Homílii arcibiskupa Jána Oroscha predchádzalo v úvode obradu vysviacky predstavenie kandidátov jednotlivých svätení. Kandidáta diakonátu predstavil trnavskému arcibiskupovi dekan a farár v Komárne, kanonik Róbert Kiss, kandidáta kňazstva dekan a farár v Hlohovci Marek Jesenák. Potom sa už k obom kandidátom a ostatným veriacim v katedrále prihovoril trnavský arcibiskup.
 
Obrad vysviacky pokračoval po homílii prostráciou kandidátov za spevu litánií ku všetkým svätým v podaní organistu katedrály Mareka Cepka, vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou arcibiskupa. Potom pristúpili ku kandidátom ich súčasní principáli, aby ich obliekli do liturgických rúch podľa dosiahnutého stupňa svätenia. Dojímavá chvíľa nastala v momente, keď arcibiskup a všetci prítomní kňazi pristúpili k novokňazovi a diakonovi, aby si s nimi vymenili znak pokoja a takto vyjadrili kňazskú kolegialitu.
 
Na záver slávnosti sa vysvätení služobníci Cirkvi poďakovali svojmu svätiteľovi, rodičom a kňazom, ktorým vďačia za formáciu a za výchovu. Po slovách vďaky si trnavský arcibiskup pokľakol pred novokňazom Lukášom Čmehílom, aby z jeho rúk prijal novokňazské požehnanie. Dnešnú slávnostnú bohoslužbu zavŕšilo apoštolské požehnanie trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Po skončení slávnosti sa hostia presunuli do priestorov arcibiskupského paláca a budovy Marianum, kde mohli pogratulovať novým služobníkom Cirkvi k prijatým sväteniam.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza má od dnešného dňa ďalšieho kňaza a diakona

V sobotu 20. januára 2018 bola v trnavskej katedrále slávená svätá omša, počas ktorej sa stal kňazom Lukáš Čmehíl z farnosti Vrbové a posvätný rád diakonátu prijal Ľubomír Urbančok z farnosti Fiľakovo. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY