Stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Dominika Tótha

TRNAVA 26. mája 2015 - Trnavská arcidiecéza dnes vydala stanovisko k článkom uverejneným v sobotu 23. mája na stránkach denníkov NOVÝ ČAS a PLUS JEDEN DEŇ tak v printovej, ako i elektronickej podobe, ktoré informujú o pohrebe bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa Mons. Dominika Tótha v piatok 22. mája. Stanovisko vám prinášame v plnom znení:

Denníky Nový čas a Plus jeden deň priniesli vo vydaní zo soboty 23. mája 2015 informácie o pohrebe bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa Mons. Dominika Tótha. Vo svojich článkoch sa zamerali na fakt, že na pohrebe biskupa Dominika Tótha bol prítomný aj emeritný trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák, ktorý stál medzi ľuďmi v zadnej časti hlavnej lode katedrály. V článkoch vyvolávajú zdanie, že v katedrále bola počas pohrebu napätá atmosféra.
 
Nevieme, o akej atmosfére redaktori článkov písali. V katedrále bola však atmosféra najhlbšej pokory a vďačnosti Bohu za dar biskupa Tótha pre Trnavskú arcidiecézu a celú Cirkev na Slovensku. O prítomnosti emeritného trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka nikto z celebrujúcich biskupov a kňazov nevedel. Táto informácia sa rozšírila až po skončení zádušnej svätej omše. Keďže táto svätá omša v katedrále bola verejná, vzdať úctu jednému z velikánov Trnavskej arcidiecézy mohol prísť každý jeden človek, ktorý sa chcel za biskupovu ľudskosť, vernosť Bohu a Cirkvi poďakovať.
 
Vyjadrujeme poľutovanie nad skutočnosťou, že ani smrť a pohreb uznávaného človeka, ktorým biskup Tóth bezpochyby bol, nedokázala niekoho zastaviť v úmysle priam nekultúrnym spôsobom obviňovať veľvyslanca Svätej stolice na Slovensku a miestnych biskupov prostredníctvom jednostranných hodnotení a negatívnych súdov. Vážime si prácu novinárov a ich pomoc pri informovaní verejnosti o dôležitých udalostiach, avšak pri tejto práci by sme ocenili, ak by sa namiesto nekonečného rozdeľovania a živenia predsudkov poskytla šanca na návrat k úcte voči každému a k pokojnému dialógu.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Dominika Tótha

NOVINKY