So zosnulou sestrou Veronikou sa včera rozlúčili v jej rodisku

BÁNOV/TRNAVA 31. mája 2016 - So zosnulou sestrou Veronikou Theresiou Ráckovou SSpS sa rozlúčili aj na Slovensku. V sobotu 28. mája sa v provinciálnom dome Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre uskutočnila rozlúčková slávnosť a v pondelok 30. mája sa konala zádušná svätá omša v jej rodnej obci Bánov. Sestra Veronika, ktorá pôsobila ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne, zomrela v nemocnici v Keni (20. mája 2016).

V Bánove - v rodnej obci sestry Veroniky Theresie Ráckovej SSpS sa s touto misionárkou rozlúčili zádušnou svätou omšou v pondelok 30. mája. Jej hlavným celebrantom bol Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup a predseda Rady pre misie pri Konferencii biskupov Slovenska. Na rozlúčkovej slávnosti sa zúčastnili Mons. Jozef Jarab, rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, páter Pavol Kruták, provinciál Spoločnosti Božieho Slova, misionári verbisti, ako i kňazi pochádzajúci z Bánova alebo pôsobiaci v okolitých farnostiach. Trnavský arcibiskup Ján Orosch označil túto chvíľu za „neprekonateľnú“, lebo má tú česť slúžiť slávnostnú svätú omšu „za mučeníčku v jej rodisku.“ A povedal, že Bánovčania na ňu môžu byť právom hrdí.

Rozlúčiť sa s rodáčkou prišla starostka, mnohí obyvatelia obce Bánov, priatelia, bývalí spolužiaci z gymnázia v Šuranoch a mnohí ďalší. Spolusestry z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého a rehoľné sestry z iných rehoľných spoločenstiev prejavili svojou účasťou vďaku za výnimočný život sestry Veroniky. Záverečné príhovory opisovali zosnulú misionárku ako „milú, veselú Veroniku, ktorá bola ochotná vždy pomôcť.“ Rodná sestra Pavla sa vyjadrila o smrti sestry Veroniky Theresie ako o strate najbližšieho človeka, avšak obracajúc sa k jej obrazu pred oltárom prejavila lásku voči nej a prosila „o súcitnú Božiu lásku pre tých, ktorí Ťa zranili a ktorým si iste odpustila.“
 
Sestra Veronika Theresia Rácková SSpS zomrela vo veku 58 rokov. Narodila sa v Bánove, v okrese Nové Zámky, 8. januára 1958. Študovala na gymnáziu v Šuranoch a lekársky titul získala na Karlovej univerzite v Prahe. Po roku lekárskej praxe začala rehoľnú formáciu v Ríme, v ktorej neskôr pokračovala v Nemecku. Rehoľné sľuby zložila v roku 1989. Sestra Veronika pôsobila okrem Slovenska v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii, Ghane a napokon v Južnom Sudáne. Na Slovensku v minulosti zastávala aj úrad provinciálnej predstavenej. V pondelok 16. mája 2016 sa jej auto hodinu po polnoci stalo terčom streľby ozbrojencov. Hoci absolvovala sériu operácií v miestnej nemocnici v Južnom Sudáne a v Keni, zraneniam podľahla.
 
zdroj: www.tkkbs.sk/ krátené
 
facebook sharing button Zdieľaj
So zosnulou sestrou Veronikou sa včera rozlúčili v jej rodisku

Hlavným celebrantom zádušnej svätej omše za sr. Veroniku Theresiu Rackovú SSpS v jej rodnej obci Bánov bol Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup a predseda Rady pre misie pri Konferencii biskupov Slovenska. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY