Rada pre mládež plánuje rôznorodé podujatia pre mladých

BOJNIČKY 12. februára 2015 - Na februárovom zasadnutí Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) nechýbal zahraničný hosť. Novinky z príprav Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa budú konať v roku 2016 v susednom Poľsku, prišla predstaviť členka organizačného tímu z Krakova Dorota Abdelmoula. Počas stretnutia zástupcov slovenských diecéz a mládežníckych organizácií spustili organizátori aj verejnú zbierku na podporu budúcoročného Národného stretnutia mládeže P15.

V úvode stretnutia, ktoré sa konalo uplynulý utorok v Bojničkách, zhodnotili organizátori novembrovú Púť kríža Svetových dní mládeže, ktorý zavítal minulý rok na Slovensko. Kríž počas dvoch týždňov navštívil 20 miest, spolu ho privítalo 41 kostolov. Uctiť si ho prišlo viac ako 20 tisíc ľudí z celého Slovenska. Július Slovák zhodnotil turné projektu Godzone, ktoré navštívilo takmer 15 tisíc mladých ľudí v 5 mestách Slovenska. Pripravovalo ho 170 dobrovoľníkov. Záujem o misijný výjazd do farností prejavilo počas turné takmer 250 ľudí. 20 z nich je už naplánovaných na tento rok.
 
Na podporu Národného stretnutia mládeže P15 a ďalších aktivít organizovaných neziskovou organizáciou Kanet a Radou pre mládež a univerzity KBS zriadili organizátori verejnú zbierku pod názvom P15 - pomáhame mladým. Od 5. februára prebieha formou predaja propagačných materiálov a možnosťou prispieť na osobitný zbierkový účet. Od mája pribudne možnosť zaslať darcovskú esemesku. Zbierka potrvá do 10. augusta 2015.
 
Dorota Abdelmoula, koordinátorka medzinárodnej spolupráce v rámci príprav SDM v Krakove, predstavila aktuálnu situáciu v prípravách Svetových dní mládeže. Predchádzať im budú Dni v diecézach, kedy viac ako 40 diecéz Poľska prijme, týždeň pred SDM, pútnikov z celého sveta. Organizátori Svetových dní mládeže očakávajú na podujatí účasť viac ako 2 miliónov ľudí.
 
Obsahom stretnutia bola aj Konferencia o pastorácii mládeže, ktorá je naplánovaná na 28. februára 2015. Témou konferencie je Evanjelizácia a formácia mladých na Slovensku s podtitulom "Hľadať, prijímať, formovať". Konferencia sa bude konať v aule Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne. Ponúka priestor na stretnutie, reflexiu a diskusiu všetkých, ktorí sa zapájajú do pastorácie mládeže. Je určená pre animátorov spoločenstiev, dobrovoľníkov v centrách pre mládež, katechétov ako aj všetkých kňazov, laikov a rehoľníkov pracujúcich s mládežou. Registrovať sa je možné do 20. februára 2015 na stránke www.mladez.kbs.sk.
 
Rada pre mládež a univerzity je zriadená Konferenciou biskupov Slovenska. Pripravuje podklady a usmerňuje pastoračné smerovanie a aktivity Katolíckej cirkvi pre mládež na Slovensku. Počas roka organizuje rozličné celoslovenské aj diecézne aktivity.
 
informovala Mária Janusová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Rada pre mládež plánuje rôznorodé podujatia pre mladých

Žilinský biskup Mons. Tomáš Galis uprostred hlasujúcich členov Rady pre mládež. (foto: Mária Janusová)

NOVINKY