Pozvanie na Deň otvorených dverí na Katarínke

Každým rokom pozývajú dobrovoľníci projektu Katarínka na návštevu kostola a kláštora sv. Kataríny. Pravidelné podujatie je organizované na sviatok svätých Cyrila a Metoda a jeho posolstvom je pozvať ľudí všetkých vekových skupín, z okolia aj ďaleka, za bohatým programom a oddychom v prírode.

Relaxovať sa dá pri mnohých aktivitách a podujatiach, ktoré v tom čase budú prebiehať. Súčasťou bude bezplatné turistické sprevádzanie, kedy sa návštevníci dozvedia zaujímavosti o kultúrno-historickej pamiatke "Katarínka", o pokrokoch za posledné obdobia pri konzervovaní pamiatky, archeologických objavoch a odvážnych plánoch na nasledujúce sezóny.
 
Pre rodiny s deťmi je pripravené historické divadlo, obľúbené cechy a dielne (archeologický, drotársky, rezbársky, farbiarsky, maliarsky či tzv. dostavníkový, ovocinársky a mnoho ďalších). Atmosféru spríjemní chystaný guláš, ktorý si môže vychutnať ktokoľvek, keďže sviatok sv. Cyrila a Metoda je nadradený piatku a zaužívanému pôstu.
 
Oficiálny program začne svätou omšou o 10.30 hod. a bude trvať približne do 18:00 hod. Očakávania organizátorov sú veľké. Minulý rok prišlo na DOD približne 800 návštevníkov.
 
Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát v Trnavskom kraji, neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Stála nepovšimnutá do roku 1995 kedy Peter Herceg, vtedajší študent, založil dobrovoľnícke tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky. Od toho roku sa na Katarínke, ako ju familiárne nazývajú miestni, vystriedalo takmer 1300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a pomocou archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto zaujímavého miesta. Tento rok nechýba bohatý program pre širokú verejnosť. Po Bielonedeľnej púti, trávniciach a Dni otvorených dverí, sú v prípravnom štádiu aj letné koncerty, o ktorých budú organizátori včas informovať.
 
Ľubo Blišák
člen organizačného tímu
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pozvanie na Deň otvorených dverí na Katarínke

Informačný plagát o pripravovanom DOD 2013 na Katarínke.

NOVINKY