Považany, Potvorice - na výlete do tretice

POVAŽANY 26. júla 2016 - Veriaci z farnosti Považany a jej filiálky Potvorice prežili popoludnie štvrtej júlovej nedele, 24. júla, spoznávaním okolia zo sedadiel bicyklov. Cieľom ich snaženia sa stalo hradisko Kostolec, týčiace sa nad obcou Ducové.

Športovú aj nešportovú verejnosť v posledných týždňoch zaplavili pozitívne správy zo 103. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, kde mimoriadne úspechy dosahuje slovenský cyklista Peter Sagan. Aj touto skutočnosťou inšpirovaní farníci sa preto rozhodli dofúkať svoje pneumatiky a s helmou na hlave vyraziť do bodu B, teda na Kostolec, ktorý je významnou archeologickou lokalitou a zároveň veľkomoravským hradiskom.
 
Asi dve desiatky cyklistov sa zhromaždili v pelotóne, ktorý nebol súťažným, naopak priateľským, poskytujúc priestor na rozhovor a vzájomné vypočutie. Hlavná cesta smerom na Ducové priniesla cyklistom príležitosť oprieť sa do pedálov, nabrať potrebnú rýchlosť a vychutnať si ľahkosť bytia. To trvalo až po úsek, kedy sa hlavná cesta zmenila na cestu vedľajšiu, stúpajúcu. Práve stúpajúca cesta všetkým ukázala paralelu života. Života, v ktorom hoci sme rozbehnutí, musíme spomaliť, zísť z bicyklov, obísť jamy, prejsť cez nepríjemné úseky a mnohokrát pomôcť druhým s vynesením bicykla.
 
Po takomto stúpaní sa skupina okolo pána farára dostala k cieľu svojej námahy, na ktorom chvíľku pobudla, venujúc svoju pozornosť výhľadu na široké okolie. Panoráma ponúkla veriacim turistom aj pohľad na obec Hubina, pričom si cyklisti spomenuli aj na ich predchádzajúceho pána farára, ktorý pôsobí vo farnosti Moravany nad Váhom, kam patrí i táto filiálka. Z hradiska sa po spoločnej modlitbe a občerstvení všetci spokojne vydali na cestu domov. Domov, prinášajúc si za hrsť radosti z pekného výhľadu, priateľstva a možno lepšej kondície.
 
TO ABU informoval Michal Mišura
 
facebook sharing button Zdieľaj
Považany, Potvorice - na výlete do tretice

Panoráma ponúkla veriacim turistom aj pohľad na obec Hubina, pričom si cyklisti spomenuli aj na ich predchádzajúceho pána farára, ktorý pôsobí vo farnosti Moravany nad Váhom. (foto: Jana Zámečníková)

NOVINKY