Posledná aprílová nedeľa patrila Bielonedeľnej púti na Katarínku

TRNAVA/DECHTICE 28. apríla 2014 - Posledná aprílová nedeľa patrila Bielonedeľnej púti na Katarínku. Samotná púť sa tešila návšteve približne 140 pútnikov a na svätej omši sa zúčastnilo už okolo 280 veriacich.

Tento deň symbolicky spojil svätorečenie Jána XXIII., Jána Pavla II. so svätou omšou, ktorá pripadla na nedeľu Božieho milosrdenstva, teda Bielu nedeľu.
 
Cesta Bielonedeľnej púte tradične začala na železničnej zastávke Buková, odkiaľ sa pokračovalo cez Rakovú a lesným chodníkom až na Katarínku. Púť bola sprevádzaná jednotlivými zastaveniami so zamyslením, ktoré pripomínali význam celej Bielonedeľnej púte. Slnečné počasie vytvorilo počas cesty príjemnú atmosféru, ktorá medzi účastníkmi zotrvala až do konca akcie. Nedeľná svätá omša sa slávila v ruinách kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. Deň svätorečenia dvoch pápežov ostane pripomínať jubilejný ročník tejto jarnej akcie. Po omši sa naskytla príležitosť ukázať návštevníkom výsledky prác a plány dobrovoľníkov, ktorí tu pomáhajú cez leto. Našli sa aj záujemcovia o tradičné sprevádzanie históriou tohto miesta.
 
Organizátorov historicky pätnástej púte, od jej novodobého datovania, potešila doteraz zatiaľ najväčšia návšteva. Podľa slov zakladateľa projektu Katarínka – Petra Hercega, bola účasť milým prekvapením, svoju úlohu zohralo samozrejme aj priaznivé počasie, ktoré zvlášť v apríli býva ťažko predvídateľné.
Priaznivci Katarínky, turisti a milovníci histórie sa môžu tešiť aj na ďalšie podujatia v tomto roku. 23. mája sa dobrovoľníci zapoja do Noci kostolov a 5. júla bude tradičný Deň otvorených dverí na Katarínke.
 
Projekt Katarínka sa tento rok, v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže, môže realizovať už po dvadsiatykrát. V roku 1994 Peter Herceg spolu s ďalšími dobrovoľníkmi, vtedajšími študentmi, rozvinul snahu o záchranu ruín kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej v Malých Karpatoch. Výsledky tohto snaženia možno vidieť už dnes. Kultúrna pamiatka, ktorá sa nachádza neďaleko Naháča, Dechtíc a Dobrej Vody, zažíva snahu o jej záchranu najmä v letných mesiacoch.
 
Michal Novomeský
 
facebook sharing button Zdieľaj
Posledná aprílová nedeľa patrila Bielonedeľnej púti na Katarínku

Svätá omša v priestore kláštorného Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. (foto: Ľubo Blišák)

NOVINKY