Pannu Máriu Trnavskú si uctili procesiou s milostivým obrazom

TRNAVA 20. novembra 2017 – V pondelok 13. novembra otvorili Novénu k Trnavskej Panne Márii. V nedeľu 19. novembra sa konala tradičná slávnostná procesia s milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie ulicami najstaršieho slovenského kráľovského mesta. Hlavným celebrantom nedeľnej predpoludňajšej slávnostnej svätej omše bol pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka.

Veriaci z Trnavy a širokého okolia si aj v tomto roku v Bazilike sv. Mikuláša uctievajú patrónku mesta počas Trnavskej novény. Jej každoročným vyvrcholením je procesia s milostivým obrazom Madony ulicami kráľovského mesta. Vzácnym hosťom a predsedajúcim predpoludňajšiemu liturgickému sláveniu v nedeľu 19. novembra bol pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka. Vo svojej homílii sa venoval postaveniu rodiny v dnešnej modernej spoločnosti, ktorá sa bojí brať na seba trvalé celoživotné záväzky. Kazateľ ponúkol poslucháčom, tak v bazilike ako i na celom Slovensku prostredníctvom priameho prenosu katolíckych médií, hĺbkový prierez Svätého písma, čím sa snažil vysvetliť, že manželstvo je zmluva, ktorá zaväzuje. A zaväzuje naďalej i napriek rôznym tlakom v spoločnosti, ktoré sa snažia túto premisu relativizovať.
 
Kardinál Duka si v úvode i na konci svätej omše zaspomínal na dva roky, ktoré pred polstoročím v Trnave prežil ako vojak základnej vojenskej služby. Poďakoval Slovákom za ich pevnú vieru a za to, že bazilika bola počas Trnavskej novény opäť plná ako v minulosti.
 
Po skončení liturgie Eucharistie primátor Trnavy Peter Bročka, nasledujúc tradíciu svojich predchodcov, prečítal autentický preklad historického záväzku trnavského magistrátu z 20. novembra 1710, ktorým zaviazali seba i budúce generácie Trnavčanov sláviť každoročne sviatok Obetovania Panny Márie ako vďaku za zázračné zastavenie moru. Súčasťou dnešnej slávnosti bola, rovnako ako pred 307. rokmi, procesia s obrazom Panny Márie Trnavskej mestom, na ktorej sa zúčastnili stovky ľudí. Po návrate pútnikov z centrálneho Námestia Najsvätejšej Trojice na čele s obrazom Trnavskej Matky Márie zaznelo v bazilike slávnostné Te Deum.
 
Trnavskí radní páni pred viac ako tromi storočiami zaviazali sľubom uctievať patrónku mesta nielen seba, ale "i svojich potomkov obojeho pohlavia, všetkých spolu i jednotlivcov a budúcich obyvateľov tohto mesta“. Reagovali tak na zúfalú situáciu, v ktorej sa vtedy mesto počas morovej epidémie ocitlo. Keď žiadne z praktických opatrení nepomáhalo, magistrát uznesením vydal prosbopis, ktorým žiadal o pomoc patrónku mesta. Toto uznesenie magistrátu nikto nikdy nezrušil. Historické kroniky zaznamenali, že na druhý deň, 21. novembra 1710, Trnavčania vyšli s uctievaným obrazom Panny Márie Trnavskej v procesii z vtedajšieho farského kostola na dnešné Trojičné námestie a prosili modlitbami Pannu Máriu o pomoc, a práve vtedy sa mor prestal šíriť.
 
Uctievaný trnavský obraz Bohorodičky je podľa legendy vernou podobizňou Panny Márie, pretože kopíruje maľbu svätého Lukáša, ktorý Ježišovu matku osobne poznal. Tento portrét údajne našiel svätý pustovník Alexej v Sýrii, odkiaľ ho priniesol do Ríma. Ikona je umiestnená v tamojšom Kostole sv. Alexeja a Bonifáca. Podľa viacerých predpokladov dal uctievaný trnavský obraz Bohorodičky namaľovať študent teológie František Forgáč, neskorší kardinál a ostrihomský arcibiskup. Priniesol ho v roku 1585 do Trnavy, keď ukončil svoje štúdiá v Ríme.
 
Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už 73 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
Dušan Kolenčík/www.trnavskýhlas.sk/SITA
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pannu Máriu Trnavskú si uctili procesiou s milostivým obrazom

V nedeľu 19. novembra 2017 sa konala tradičná slávnostná procesia s milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie ulicami najstaršieho slovenského kráľovského mesta, ktorú viedol pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka. (Foto: Pavol Machovič/www.facebook.com)

NOVINKY