Otvorili IX. ročník projektu Nenápadní hrdinovia

BOROVCE 24. marca 2017 - Dnes, v piatok 24. marca sa vo farnosti Borovce uskutočnilo otvorenie IX. ročníka kultúrno-vzdelávacieho projektu určeného žiakom základných a stredných škôl "Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom pod názvom: «Obetovali to najvzácnejšie»". Projekt sa uskutočnil v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska, Ústavom pamäti národa, Nadáciou Konráda Adenauera, VŠZaSP sv. Alžbety a ďalšími partnermi v predvečer výročia Sviečkovej manifestácie.

Borovce neboli ako miesto otvorenia nového ročníka vybrané náhodne. V roku 1987 sa na tunajšej pôvodnej fare odohrala tragická udalosť. Počas nej došlo k násilnej smrti duchovného otca Štefana Poláka. "Duchovný otec Štefan Polák aj po tridsiatich rokoch naďalej zostáva pre mnohých veriacich vzorom obetavého a dobrého kňaza, ktorý bol na fare v Borovciach zabitý veľmi krutým spôsobom, pretože chcel zostať verný pravde," povedal súčasný správca farnosti Borovce Patrik Katrinec.
 
Program začal pobožnosťou Krížovej cesty v Kostole sv. Vavrinca v Borovciach a následne pokračoval v Kultúrnom dome, kde vystúpili pozvaní hostia: predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák, predseda OZ Nenápadní hrdinovia a riaditeľ Sekcie vedeckého výskumu František Neupauer, hovorca Ústavu pamäti národa a publicista Peter Juščák a pani riaditeľka OZ Nenápadní hrdinovia Marta Bariak Košíková.
 
Podujatie sa uskutočnilo za prítomnosti asi 180 žiakov z Boroviec, Rakovíc, Piešťan a Veľkých Kostolian. Ako uviedol autor a gestor projektu František Neupauer: „Borovce v sebe nesú dvojakú symboliku. Poukazujú na tragické miesto historickej pamäte. Tu bol zavraždený človek, ktorého smrť zároveň prebudila a motivovala Slovákov v zahraničí, aby demonštrovali „proti zákerným vraždám veriacich“ v komunistickom Československu. Tu sa zrodila najväčšia pokojná manifestácia, ktorá vyprovokovala rok revolúcií (1989). Zároveň táto udalosť a toto miesto prebúdzajú otázky: Čo znamená „obetovať to najvzácnejšie“? Poznáme vo svojom okolí ľudí, ktorí boli ochotní obetovať niečo dôležité, cenné a tak nám svojimi postojmi prinavrátili slobodu?“
 
Projekt Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom je najstarším kontinuálne pokračujúcim dobrovoľníckym projektom svojho druhu na území krajín strednej a východnej Európy. Vedie mladých ľudí k objavovaniu nenápadných hrdinov v ich okolí a k zaznamenávaniu príbehov neznámych v duchu výroku: čo sa nenapísalo, to sa nestalo. Úlohou študentov je  zaznamenať príbeh nenápadného hrdinu (do októbra 2017). Účastníci slávnostnej konferencie svoj projekt prezentujú pred rovesníkmi a verejnosťou.
 
TO ABU informovali František Neupauer a Patrik Katrinec
 
facebook sharing button Zdieľaj
Otvorili IX. ročník projektu Nenápadní hrdinovia

Podujatie "Nenápadní hrdinovia" sa uskutočnilo za prítomnosti asi 180 žiakov z Boroviec, Rakovíc, Piešťan a Veľkých Kostolian. (foto: Jozef Jankech)

NOVINKY