Noc kostolných a kláštorných ruín

DECHTICE 2. augusta – V piatok 2. augusta sa v podvečerných hodinách konalo na Katarínke podujatie "Noc kostolných a kláštorných ruín". Zaujímavý kultúrny program začal koncertom sopránistky Evy Šuškovej a sláčikového kvarteta Mucha Quartet, ktorý sa odohral medzi múrmi zrúcaniny Kostola svätej Kataríny.

Koncert začali spoločnou skladbou Starosloviensky Otčenáš od skladateľa Vladislava Stančeka. Skladbu pre toto obsadenie a špeciálne pre túto príležitosť upravil slovenský skladateľ Vladimír Godár, ktorý bol tiež medzi hosťami podujatia. Ďalej sa pokračovalo výberom z diel od Josepha Haydna, Maurice Ravela, Ilju Zeljenku a na záver zaznel výber slovenských uspávaniek. Umelecké zoskupenie prišlo pozrieť približne 250 návštevníkov.
 
Po krátkej pauze slávili svätú omšu, ktorú celebroval Branislav Popelka z farnosti Majcichov. Podujatie ďalej prebiehalo prichystaným občerstvením a okolo 22.00 hodiny aj obľúbeným turistickým sprevádzaním. Výklad dobrovoľníkov znel ruinami za sprievodu osvetlenia z lampášov a zúčastnilo sa ho okolo 130 návštevníkov.
 
Na záver sa vyjadril aj jeden z hlavných organizátorov Matej Rusina. Ten vyzdvihol prínos dobrovoľníkov z aktuálnej družiny, ktorí boli takto vôbec po prvýkrát zapojení do organizovania podobnej akcie. Podľa organizátorov súčasný, v poradí už tretí Letný koncert určite nebol posledným.
 
Projekt Katarínka organizujú od roku 1995 dobrovoľníci zo Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže a z občianskeho združenia Katarínka. Cieľom je konzervácia a záchrana bývalého františkánskeho kostola a kláštora sv. Kataríny ukrytého v lesoch Malých Karpát pri Dechticiach a Naháči. Každý rok okolo 250 - 300 mladých dobrovoľníkov konzervuje múry a pomáha pri archeologickom výskume. Aj tento rok pokračuje projekt opravou kostolnej veže a jej rekonštrukciou pre účely vyhliadky. Počas júla sa projektu zúčastnilo ďalších 160 dobrovoľníkov, pričom práve prebieha v poradí štvrtý turnus.
 
text: Ľubo Blišák
foto: Peter Herceg
 
facebook sharing button Zdieľaj
Noc kostolných a kláštorných ruín

Koncertné vystúpenie sláčikového kvarteta Mucha Quartet medzi múrmi zrúcaniny Kostola sv. Kataríny.

NOVINKY