Kňazi arcidiecézy zavŕšia slávenie svätých omší za život v roku 2016

TRNAVA 28. novembra 2016 - "Za šírenie kultúry života a požehnanie a posilnenie pre manželstvá a rodiny - na Slovensku a v Európe," takto znie úmysel svätých omší, v ktorých slúžení budú pokračovať kňazi v arcidiecéze s centrom v najstaršom kráľovskom meste na Slovensku. Trnavská arcidiecéza od štvrtka 1. decembra preberie štafetu slúženia denných svätých omší na úmysel šírenia kultúry života od Ordinariátu OS a OZ SR.

Od začiatku roka 2016 až do dnešného dňa bolo na Slovensku odslúžených už 333 svätých omší na uvedený úmysel "za šírenie kultúry života a požehnanie a posilnenie pre manželstvá a rodiny - na Slovensku a v Európe". Takto znejúci úmysel bol zámerne vybraný kvôli skutočnosti, že Slovenská republika v druhej polovici roka 2016 predsedá Rade Európskej únie. Štafetu šírenia kultúry života týmto duchovným spôsobom vo štvrtok prevezme Trnavská arcidiecéza, v ktorej sa budú slúžiť sväté omše počas celého zimného mesiaca decembra. Trnavská arcidiecéza takto uzavrie celoročný cyklus slávenia svätých omší za život.
 
Podobne ako v predchádzajúcich troch, i tento rok bolo želaním trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, aby sa do tejto iniciatívy zapojil každý jeden dekanát arcidiecézy. V každom dekanáte sa opäť budú sláviť dve až tri sväté omše na úmysel šírenia kultúry života. Takto ich postupne odslúžia vybraní kňazi v dekanátoch Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Hurbanovo, Komárno, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Sereď, Smolenice, Šaľa a Trnava. Zostávajúce sväté omše bude celebrovať trnavský arcibiskup spolu s kňazmi arcibiskupskej kúrie.
 
Z iniciatívy koordinátora sekcie kultúry života a na návrh predsedu Bioetickej subkomisie KBS, spišského biskupa Štefana Sečku, bola na plenárnom zasadnutí KBS ešte v roku 2012 odsúhlasená iniciatíva slávenia denných svätých omší na úmysel šírenia kultúry života. Do jej realizácie sa zapojili jednotliví biskupi Slovenska so svojimi kňazmi, pričom každý mesiac sú sväté omše slávené v inej diecéze. Zámerom iniciatívy je postaviť aspoň jednu svätú omšu denne ako duchovnú protiváhu voči denne konanému zlu zacielenému proti životu a ľudskej dôstojnosti.
 
Na svätých omšiach za šírenie kultúry života sa budú môcť zúčastniť i veriaci, ktorí majú záujem o osobnú účasť. Ponúkame vám zoznam, kde si môžete pozrieť názov dekanátu, miesto, kostol, hodinu a celebranta svätej omše počas celého mesiaca decembra 2016.
 
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kňazi arcidiecézy zavŕšia slávenie svätých omší za život v roku 2016

"Ľudské telo od prvých štádií jeho jestvovania nikdy nemožno redukovať na zoskupenie jeho buniek. Telo v embryonálnom štádiu sa rozvíja podľa presne definovaného ´programu´, má svoj vlastný cieľ a prejavuje sa narodením každého dieťaťa." /Inštrukcia Kongregácie pre náuku viery "Dignitas Personae", 4/ (zdroj foto: www.postoy.sk)

NOVINKY