Katarínka sa opäť zapojila do Noci kostolov

TRNAVA/DECHTICE 27. mája 2014 – V piatok 23. mája sa dobrovoľníci z projektu Katarínka pridali svojou účasťou a programom do projektu Noc kostolov. Do podujatia sa zapájajú dobrovoľnícke iniciatívy i jednotlivé kostoly z rôznych oblastí Slovenska a pridávajú sa tým k rovnomenným projektom, ktoré sú organizované v susednej Českej republike, Rakúsku, Nemecku a Holandsku.

Na Katarínku sa mohli záujemcovia dostať po turistických chodníkoch z okolitých obcí, alebo lesnou cestou z parkoviska pod Katarínkou, ktorá bola osvetlená sviečkami. Program od večerných do nočných hodin spočíval v moderovanej motlitbe, po ktorej nasledovalo divadlo priblížujúce históriu tohto miesta. Ďalej sa pokračovalo sprevádzaním po kostole a kláštore za svetla lampášov a oboznamovaním so 400-ročnou históriou ruín kláštora, cieľmi projektu Katarínka a jej dobrovoľníckými aktivitami. Návštevníci si mohli plne vychutnať Genius Loci tohto pútnického miesta, za účasti pokojného večerného ticha prírody. Taktiež im bol ponúknutý čerstvý teplý čaj na zahriatie.
 
Tento rok si Katarínku prišlo v neskorých hodinách vychutnať približne 150 návštevníkov a priaznivcov nielen z okolitých obcí a miest, ale aj z tých vzdialenejších ako Nitra, Nové Zámky, či Lučenec. Význam Noci kostolov nakoniec vyzdvihla jedna z organizátorov Eva Neubauerová: „Mladí dobrovoľníci z celého Slovenska zachraňujú ruiny kláštora a kostola sv. Kataríny nie pre seba, ale pre všetkých ľudí, ktorí tu hľadajú pokoj, dobro a oddych. Projekt Noc kostolov je neobyčajnou príležitosťou, ktorou možno sprístupniť atmosféru a posolstvo ruín návštevníkom zo širokého okolia a prostredníctvom programu im odovzdať nielen pekný zážitok, ale aj hodnoty, nádej a vieru sv. Františka z Assisi a sv. Kataríny Alexandrijskej.“
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Za projektom Katarínka stoja dobrovoľníci zo Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže a občianského združenia Katarínka. Za 20 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1 400 dobrovoľníkov, ktorí sa aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, zveľaďovaniu blízkeho okolia a na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky maltovania a murovania. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
Ľubo Blišák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Katarínka sa opäť zapojila do Noci kostolov

Dobrovoľníci z projektu Katarínka sa pridali svojou účasťou a programom do tohoročného projektu Noc kostolov. (foto: Ľubo Blišák)

NOVINKY