Karínka opäť otvorila svoje dvere verejnosti

TRNAVA 6. júla 2014 - Na sviatok sv. Cyrila a Metoda, v sobotu 5. júla, sa aj tento rok konalo tradičné podujatie Dňa otvorených dverí na Katarínke. Od vzniku projektu záchrany ruín kostola a kláštora išlo už o trináste podujatie organizované dobrovoľníkmi z projektu Katarínka. Aj napriek premenlivému počasiu sa opätovne stretlo s vysokým záujmom obyvateľov okolitých miest a obcí, či ďalších priaznivcov a turistov.

Deň otvorených dverí na Katarínke zahájili slávnostnou svätou omšou, ktorú celebrovali Viliam Arbet z Naháča, františkán Felix Maria z Bratislavy a Branislav Popelka z Majcichova. Napoludnie sa pokračovalo zhrnutím 20-ročnej histórie projektu Katarínka a predstavením plánov pre nadchádzajúcu sezónu, zakladateľom projektu Petrom Hercegom.
 
Program následne pokračoval netradičným historickým divadlom, občerstvením pre návštevníkov v podobe čerstvého gulášu a cesnačky. Veľký záujem, najmä zo strany mladých rodín a detí, bol o tvorivé dielne a cechy. Nechýbalo tiež sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s výkladom histórie tohto pútnického miesta. Do organizovania programu sa okrem občianskeho združenia Katarínka a Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže zapojili aj obec Dechtice a obec Naháč so starostom Vladimírom Kaššom.
 
„Program bol sprevádzaný premenlivým počasím, no napriek tomu nás teší, že drvivú väčšinu návštevníkov táto skutočnosť neodradila od ďalšieho zotrvania“, povedal hlavný organizátor Michal Novomeský. Podujatia sa napokon zúčastnilo okolo 1000 priaznivcov a turistov, prevažne rodín s deťmi, ale aj ďalších vekových kategórií.
 
Na záver sa vyjadril zakladateľ projektu Katarínka, Peter Herceg: „Počnúc dnešným dňom oslavujeme začiatok jubilejnej, dvadsiatej sezóny dobrovoľníckých prác. Práve večer prichádza prvých štyridsať dobrovoľníkov, ktorí budú počas dvojtýždňovej družiny pokračovať v konzervácii kostola a kláštora sv. Kataríny, opravou veže za účelom zriadenia rozhľadne, archeologickým výskumom a daľšími aktivitami. Všetky turnusy sú už takmer obsadené, okrem poslednej piatej družiny, na ktorej sú ešte voľné miesta pre junákov od 17 rokov“.
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V tomto roku oslavuje projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Na záchranu ruín využívajú tradičné techniky miešania vápennej malty, murovania, škárovania, či kresania dubových trámov. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
Ľubo Blišák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Karínka opäť otvorila svoje dvere verejnosti

Návštevníci DOD na Katarínke počas divadelného predstavenia. (foto: Michal Novomeský)

NOVINKY