Jezuita Martin Benko sa stal v sobotu diakonom

TRNAVA 18. februára 2020 - Spoločnosť Ježišova na Slovensku prežíva v týchto dňoch veľkú radosť. Martin Benko SJ prijal v sobotu 15. februára diakonskú vysviacku v Kostole Najsvätejšej Trojice v Trnave z rúk vladyku Milana Lacha SJ, biskupa gréckokatolíckej eparchie Parma v štáte Ohio v USA.

Vladyka Milan Lach v homílii povzbudil Martina k svedectvu osobného života v jeho povolaní, a aby ako diakon ohlasoval Božie slovo a stával sa martýrom - svedkom tam, kde bude poslaný. Zároveň upriamil jeho pozornosť na osobu Ježiša Krista, ktorý má byť zdrojom jeho identity. Takto posilnený bude môcť byť tým, kým je a kým má byť a bude sa môcť deliť s inými o Božie dary. Na slávnostnej svätej omši sa zúčastnila Martinova rodina, spolubratia jezuiti zo Slovenska a Čiech, bratia františkáni a mnohí jeho známi a priatelia tak z Trnavy ako aj z iných miest.
 
Martin Benko sa narodil 22. januára 1985 v Košiciach. Do Spoločnosti Ježišovej na Slovensku vstúpil 6. septembra 2003 v Ružomberku, kde absolvoval dvojročný noviciát. Potom nasledovali filozofické štúdiá v Bratislave na Teologickej fakulte Trnavskej Univerzity (TFTU) a po nich tzv. magisterka (pastoračná prax deliaca filozofické a teologické štúdiá). V rámci nej pracoval v Košiciach a v Írsku, kde sa venoval výchove a pastorácii študentov na stredoškolskom internáte. Teologické štúdiá absolvoval v Bratislave na TFTU a v Londýne na Heythrop College. Po návrate na Slovensko sa venoval pastorácii mládeže v Bratislave a neskôr bol poslaný do Univerzitného Pastoračného Centra v Trnave.
 
TO ABU informoval Peter Buša SJ
facebook sharing button Zdieľaj
Jezuita Martin Benko sa stal v sobotu diakonom

Diakon Martin Benko SJ spolu so svojím svätiteľom, eparchom Parmskej eparchie v štáte Ohio v USA, vladykom Milanom Lachom SJ. (Foto: Ľuboš Drozd)

NOVINKY