Informácie k pohrebu otca biskupa Vladimíra Fila

TRNAVA 20. augusta 2015 - V pondelok 24. augusta 2015 sa v Trnave a v Gáni rozlúčime s emeritným rožňavským biskupom Mons. Vladimírom Filom, ktorý zomrel uplynulý utorok v 76. roku života v Nitre. Prinášame pri tejto príležitosti očakávané potrebné informácie.

Veriaci budú môcť jednotlivo pristupovať k rakve a vzdať poslednú úctu telesným pozostatkom biskupa Fila v Katedrále sv. Jána Krstiteľa už od rána, od 8.00 hodiny.
 
Zádušná svätá omša za zosnulého otca biskupa Vladimíra sa začne o 10.00 hodine. Jej hlavným celebrantom bude Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup - metropolita, ktorý sa k prítomným prihovorí v homílii ako predseda Konferencie biskupov Slovenska. Po svätej omši všetci prítomní odprevadia telesné pozostatky biskupa Fila do Kostola Svätej Rodiny v Gáni, odkiaľ pochádzal.
 
V Gáni sa uskutoční pohrebná svätá omša spolu s obradmi uloženia do hrobu, ktorá sa začne o 15.00 hodine. Hlavným celebrantom bude Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup - metropolita. Biskupa potom pochovajú do nového hrobu na miestnom cintoríne.
 
 
Liturgický úrad Trnavskej arcidiecézy pri tejto príležitosti informuje:
 
  • Biskupi prídu priamo do katedrály. Obliekať do liturgických rúch sa budú v sakristii, ktorá je vyhradená pre nich, aulistov biskupských úradov a dekanov Trnavskej arcidiecézy. Miesta na stoličkách v presbytériu sú vyhradené pre biskupov, aulistov a dekanov Trnavskej arcidiecézy; v kanonických stallách - laviciach v presbytériu katedrály sú miesta vyhradené iba pre aulistov a kanonikov jednotlivých biskupských úradov. Prosíme otcov biskupov a ich aulistov, aby svoje miesta v presbytériu zaujali najneskôr do 9.45 hodiny. Prosíme tiež, aby ostatní kňazi rešpektovali túto rezerváciu kanonických stall.
 
  • Ostatní kňazi sa budú do liturgických rúch obliekať v prvej kaplnke vľavo od vstupu do katedrály, odkiaľ zaujmú vyhradené miesta v laviciach na ľavej strane hlavnej lode katedrály najneskôr do 9.45 hodiny.
 
  • Koncelebrovať môžu všetci prítomní kňazi, je však potrebné, aby si priniesli so sebou albu a štólu fialovej farby.
 
  • Parkovacie miesta pre biskupov a kňazov sú zabezpečené vo dvore Arcibiskupského úradu, vjazd z Invalidskej ulice. (V prípade naplnenia nádvoria bude potrebné autá parkovať na platených parkoviskách v okolí katedrálneho chrámu.)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Informácie k pohrebu otca biskupa Vladimíra Fila

Fotoportrét emeritného rožňavského biskupa Mons. Vladimíra Fila. (foto: archív BÚ v Rožňave)

NOVINKY