Františkáni v Hlohovci oslávili sviatok Porciunkuly

HLOHOVEC 5. augusta 2020 - Dátum 2. augusta je spájaný so získaním plnomocných odpustkov na sviatok Panny Márie Anjelskej, ľudovo nazývaný Porciunkula, podľa malého kostolíka viazaného k životu svätého Františka z Assisi. A práve františkáni prežívajú tento deň o čosi slávnostnejšie. Rehoľa františkánov v Hlohovci toto slávenie začala už v sobotu večer, 1. augusta, slávnostnou svätou omšou.

Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše pri príležitosti františkánskeho sviatku Porciunkuly bol gvardián kostola a kláštora v Hlohovci páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM, koncelebroval hlohovecký dekan vdp. Jozef Schwarz. Slávnostným kazateľom bol hlohovecký rodák, diakon Samuel Martin Takács OFM. Ten sa vo svojej homílii zameral práve na to, z čoho plynie aj možnosť získať v tento deň odpustky, a to z veľkej Božej milosti.
 
Túto milosť prežíval aj svätý František, a je hlboko zakorenená v celej františkánskej histórií a spiritualite. A táto Božia milosť začala Zvestovaním, o ktorom sa číta aj v evanjeliu tejto slávnosti. Cez pokornú ženu Pannu Máriu Božia milosť a láska prišla na svet, nebo sa snúbilo so zemou, aby z Božej lásky prišiel Ježiš Kristus na túto zem ako jeden z nás. Prežíval všetko to, čo prežívame my v našich každodenných životoch, a nakoniec obetoval svoj život za nás. Taká je Božia láska k nám. V kostolíku Porciunkula je malý nápis: „Toto je brána do neba.“ Avšak žiadny kostol na svete nie je bránou do neba, ale naše srdcia. Ak sú naplnené Božou láskou, sme na ceste k Bohu. Na záver poukázal na to, aby si veriaci uvedomovali význam slov „Pokoj a bratská láska nech je medzi nami“ pri znaku pokoja, ktorý sa teraz v čase šírenia nového koronavírusu vynecháva, aby Božia láska medzi nás prenikala stále, a hlavne v tento deň, kedy sa nám nebo otvára pre obrovskú milosť získania odpustkov.
 
Tento rok slávnosť pripravovalo Združenie kresťanských seniorov, ktorí si rozdelili čítania aj obetné dary, a podieľali sa aj na príprave agapé. Pomáhali im aj františkánski terciári, ktorí sa pred svätou omšou modlili tri dni františkánsky ruženec. Zavítalo medzi nich aj spoločenstvo veriacich terciárov z Topoľčian. Pri agapé zazneli spevy Taizé. Veriaci zotrvali v rodinnej atmosfére až do zotmenia spolu s celou komunitou bratov františkánov z Hlohovca.
 
TO ABU Informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Františkáni v Hlohovci oslávili sviatok Porciunkuly

Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše pri príležitosti františkánskeho sviatku Porciunkuly bol gvardián kostola a kláštora v Hlohovci páter Jeremiáš Daniel Kvaka OFM, koncelebroval hlohovecký dekan vdp. Jozef Schwarz. Slávnostným kazateľom bol hlohovecký rodák, diakon Samuel Martin Takács OFM. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY