Dobrovoľníci z Katarínky sa zapojili do Noci kostolov po štvrtý raz

DECHTICE 12. júna 2017 - Piatok 9. júna patril medzinárodnému podujatiu Noc kostolov, do ktorého sa so svojím programom zapojili tiež dobrovoľníci z Katarínky.

Od začiatku až po koniec podujatia v nočných hodinách, sprevádzalo prítomných návštevníkov príjemné počasie. Spolu zavítalo na Katarínku približne 220 ľudí. So západom slnka prešiel úvodný voľný program postupne do svätej omše v lodi kostola. Omšu celebrovali Ľudovít Kubán z Dunajskej Stredy, františkán Felix Mária (ThLic. Zdenko Žiška) z Bratislavy a Miroslav Kováč z dechtickej farnosti. Po krátkej prestávke sa pokračovalo komorným koncertom Martina Šafárika a za účasti klavírneho doprovodu, v podaní Soni Tomlyovej. Martin Šafárik, v súčasnosti kaplán v bratislavskej farnosti Blumentál, predviedol svoj basový hlas na dielach od Antonína Dvořáka, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, P. I. Čajkovského, A. S. Dargomyžského, či A. Stradellu.
 
Ďalšie body programu sa niesli v pokojnej atmosfére vysvieteného kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej, pričom nechýbalo historické sprevádzanie po ruinách s výkladom, ani občerstvenie v podobe mastených chlebov a teplého čaju, ktoré pripravili prítomní dobrovoľníci. Návštevníci mohli taktiež nazrieť do útrob krypty, alebo sa mohli ponoriť do tichej modlitby pri svetle lampášov a sviec vo vnútri kláštora.
 
Za organizátorov zhodnotila priebeh podujatia Katarína Ečeryová: „Tohtoročnú Noc kostolov hodnotíme pozitívne. Zavítalo k nám aj veľa nových návštevníkov, ktorí prejavili záujem o históriu, kryptu aj organizované sprevádzanie. Podľa odozvy sa ľuďom najviac páčil koncert a príjemná atmosféra“. Okrem blížiacej sa dobrovoľníckej sezóny, plánujú organizátori počas tohto roka ďalšie dve verejné akcie na Katarínke. Deň otvorených dverí na všetkým známej Katarínke (streda 5. júla) a v spolupráci s občianskym združením Zachráňme hrady aj podujatie Noc hradov a zrúcanín (v sobotu 19. augusta).
 
Zrúcanina kláštora a Kostola sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej  sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia, sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť.
 
TO ABU informovalo o. z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Dobrovoľníci z Katarínky sa zapojili do Noci kostolov po štvrtý raz

Svätú omšu v lodi Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej celebrovali Ľudovít Kubán, františkán Felix Mária a Miroslav Kováč. Po krátkej prestávke sa pokračovalo komorným koncertom Martina Šafárika a za účasti klavírneho doprovodu, v podaní Soni Tomlyovej. (foto: Ľubo Blišák)

NOVINKY