Celoslovenská ekumenická bohoslužba bude tentoraz v Trnave

TRNAVA 17. januára 2020 - Katolícka cirkev bude v dňoch od 18. do 25. januára sláviť tradičný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. V Trnave sa pri tejto príležitosti pripravuje stretnutie vrcholných predstaviteľov kresťanských cirkví na Slovensku. Stretnú sa spoločne v nedeľu 19. januára o 10:00 h na Celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe v uršulínskom Kostole sv. Anny.

Táto tradícia modlitieb za jednotu kresťanov v rámci ekumenického spoločenstva má svoje počiatky za pontifikátu blahoslaveného pápeža Pavla VI. 4. decembra 1965, keď krátko pred uzavretím Druhého vatikánskeho koncilu pozval ekumenických pozorovateľov na slávenie liturgie v Bazilike svätého Pavla za hradbami, aby sa im poďakoval za ich účasť na koncile.
 
Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, preto tam cirkvi často slávia Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého (ako to navrhlo Hnutie pre vieru a poriadok v roku 1926), ktoré tiež symbolizujú jednotu Cirkvi. Každoročne na tento týždeň pripravujú texty - príručku ako pomoc pre ekumenické liturgické slávenia.
 
Tohtoročná téma týždňa znie „Preukázali nám neobyčajnú láskavosť“ (Skutky apoštolov 28,2). Materiály spoločne pripravili a publikovali Pápežská rada na podporu jednoty kresťanov a Komisia pre vieru a poriadok Svetovej rady cirkví.
 
V Trnave sa pri príležitosti tohto týždňa koná stretnutie vrcholných predstaviteľov kresťanských cirkví na Slovensku. V nedeľu 19. januára sa stretnú na Celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe o 10:00 h v trnavskom uršulínskom Kostole sv. Anny. Za Rímskokatolícku cirkev prednesú jednotlivé modlitby predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.
 
S príhovorom na Celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe vystúpi predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.
 
Celoslovenská ekumenická bohoslužba z Trnavy bude prenášaná do éteru televíziou RTVS na Dvojke v priamom prenose. Na modlitbovom stretnutí bude za Katolícku cirkev účinkovať spevácky zbor CHORUS SALVATORIS s dirigentom Róbertom Mesárošom a evanjelický spevokol Stafides – Pezinok s dirigentkou Alenou Nagyovou. Na organe bude hrať Marek Cepko a na husliach Martin Smolko.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Celoslovenská ekumenická bohoslužba bude tentoraz v Trnave

Ilustračná snímka. (Zdroj foto: ecav.sk)

NOVINKY