Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Vrablec má 92 rokov

TRNAVA/NITRA 22. februára 2017 - Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Mons. Štefan Vrablec sa dožil významného životného jubilea - 92 rokov (21. februára 2017).

Biskup Štefan Vrablec sa narodil 21. februára 1925 v obci Závod pri Malackách. V rokoch 1937 - 1938 navštevoval františkánske gymnázium v Malackách, neskôr prestúpil na biskupské gymnázium v Trnave, kde sa prihlásil aj do malého seminára. V roku 1945 ho poslal trnavský apoštolský administrátor, biskup Pavol Jantausch ako nadaného študenta na teologické štúdiá do Ríma, odkiaľ sa na Slovensko po prevzatí štátnej moci komunistami už nemohol vrátiť.
 
23. decembra 1950 bol v Ríme vysvätený za kňaza. Na jeho primičnej svätej omši však rodičia kvôli nepriechodnej železnej opone chýbali, taže im osobne nemohol udeliť svoje novokňazské požehnanie. Zostáva pôsobiť v Taliansku. V roku 1951 sa stáva kaplánom v Cesio Maggiore. Od roku 1955 pôsobil ako farár vo farnosti Goima di Zoldo až do roku 1957. Počas kňazskej služby v tejto farnosti si urobil v Ríme doktorát z teológie. V roku 1957 sa stal v Chieti špirituálom kňazského seminára. Od roku 1963 pokračoval v Ríme v štúdiu špirituálnej teológie. V roku 1964 sa stal špirituálom v Assisi. Od roku 1967 pôsobil ako redaktor vydavateľstva Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Nakoniec sa stal v roku 1992 jeho riaditeľom.
 
Devätnásteho júna 1998 bol, dnes už svätým, pápežom Jánom Pavlom II. vymenovaný za titulárneho biskupa tasbaltského a pomocného biskupa Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. Za biskupské motto si vybral citát zo Svätého písma "Omnis terra adoret Te - Nech sa ti klania celá zem." 26. júla 1998 bol v Šaštíne konsekrovaný za biskupa. Jeho hlavným svätiteľom bol nitriansky biskup Mons. Ján Chryzostom kardinál Korec a spolusvätiteľmi boli bratislavsko-trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Luigi Dossena.
 
Po takmer šiestich rokoch biskupskej služby sa zriekol úradu kvôli veku. Od 2. apríla 2004 je bývalým bratislavsko-trnavským pomocným biskupom. Dôchodkový vek trávil najprv v Trnave. V súčasnosti žije na zaslúženom odpočinku v Nitre.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Vrablec má 92 rokov

Bývalý bratislavsko-trnavský pomocný biskup Štefan Vrablec v trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa, keď slávil svoje 90. narodeniny. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY