Bielonedeľná púť na Katarínku otvorila dvadsiatutretiu sezónu dobrovoľníctva

DECHTICE 24. apríla 2017 - V nedeľu 23. apríla putovalo v predpoludňajších hodinách počas Bielonedeľnej púte na Katarínku viac ako stovka ľudí. Celá akcia sa začala na železničnej stanici Buková a putovalo sa lesmi Malých Karpát až na Katarínku. V ruinách Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej slávili v skorých popoludňajších hodinách svätú omšu, na ktorej sa zúčastnilo cez dve stovky návštevníkov.

Aj napriek chladnému počasiu a vetru, ktoré celú púť sprevádzalo, prišlo mnoho nadšencov, medzi ktorými boli dospelí, deti a takisto aj staršia generácia. Svätú omšu celebroval františkán Felix Mária (Zdenko Žiška) a koncelebrovali kňazi Mário Bosý z farnosti Boleráz, Miroslav Kováč z blízkych Dechtíc a jezuiti Martin Halčák a Ladislav Šefranko. Po svätej omši dobrovoľníci sprevádzali záujemcov po Katarínke s historickým výkladom.
 
Peter Herceg, zakladateľ projektu Katarínka tohtoročnú púť opísal takto: „Myslím si, že 18. Bielonedeľná púť dopadla veľmi dobre, aj napriek tomu, že celý týždeň hlásili nepriaznivé počasie. Počas svätej omše sme mali peknú slávnosť. Teší nás, že prišlo aj veľa rodín a takisto skautské oddiely. Bola to už klasická každoročná akcia a ľudia odchádzali maximálne spokojní, takže sme spokojní aj my.“
 
Tento rok sa bude na Katarínke konať ešte niekoľko verejných podujatí. Najbližšie 9. júna si pre návštevníkov pripravia dobrovoľníci podujatie Noc kostolov. O necelý mesiac na to, 5. júla sa priaznivci môžu tešiť na tradičnú akciu Dňa otvorených dverí. Poslednou verejnou akciou bude na Katarínke Noc hradov a zrúcanín. Bude sa konať 19. augusta 2017.
 
Zrúcanina Kostola a Kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM) a občianske združenie Katarínka. Od založenia sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo už 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole je v pláne práca na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác, budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj spomenuté ďalšie podujatia pre verejnosť.
 
TO ABU informovalo o.z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Bielonedeľná púť na Katarínku otvorila dvadsiatutretiu sezónu dobrovoľníctva

Svätú omšu celebroval františkán Felix Mária (Zdenko Žiška) a koncelebrovali kňazi Mário Bosý z farnosti Boleráz, Miroslav Kováč z blízkych Dechtíc a jezuiti Martin Halčák a Ladislav Šefranko. Po svätej omši dobrovoľníci sprevádzali záujemcov po Katarínke s historickým výkladom. (foto: Michaela Stareková)

NOVINKY