Arcibiskup putoval po miestach spojených s biblickými udalosťami

TRNAVA 25. apríla 2017 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch prijal pozvanie na medzinárodnú konvivenciu Neokatechumenátnej cesty, ktorá sa uskutočnila v dňoch 18. - 23. apríla vo Svätej zemi, v priestoroch tohto spoločenstva v "Domus Galilaeae".

Cieľom stretnutia s iniciátormi Neokatechumenátnej cesty, Kikom Argüllom a pátrom Mariom Pezzim, bolo spoznanie pôsobenia Neokatechumenátneho hnutia cez ich osobné svedectvá a skúsenosti. Hnutie vzniklo v roku 1964 medzi obyvateľmi barakov Palomeras Atlas v Madride. Tam pocítil Kiko Argüllo a slečna Carmen Hernández povolanie ohlasovať evanjelium.
 
Konvivencie sa zúčastnilo približne 250 biskupov a kňazov z celého sveta, medzi inými kardináli Robert Sarah, Christoph Schönborn a Telesphore Placidus Toppo. Slovensko reprezentoval spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom aj žilinský biskup Tomáš Galis, v ktorého diecéze nedávno otvorili Kňazský seminár Neokatechumenátnej cesty Redemptoris Mater. Zhromaždeným zaslal svoj pozdrav a požehnanie i Svätý Otec František. Osobne prišli biskupov a kňazov pozdraviť aj vzácni hostia - Victor Batarseh, starosta v Hornej Galilei i apoštolský administrátor Jeruzalema latinského obradu a kustód Svätej Zeme Pierbattista Pizzaballa.
 
Program konvivencie bol pripravený najmä z osobných svedectiev zakladateľa a ďalších prítomných členov Neokatechumenátneho hnutia. Skrutácia Svätého písma, slávenie Eucharistie a prežívanie bratského spoločenstva na konkrétnych biblických miestach Starého i Nového zákona vytvorili živé a znovu inšpiratívne chvíle pre osobný život účastníkov. Výnimočným momentom stretnutia bolo obnovenie biskupských sľubov vo Večeradle či zotrvanie v modlitbe a tichej adorácii v atmosfére veľkonočnej oktávy pri Svätom hrobe a iných miestach spojených so životom a ohlasovaním Ježiša Krista a jeho učeníkov.
 
Stretnutie zavŕšil moment poslania rodín na misie ad gentes do sibírskej oblasti. Ide o projekt posielania kresťanských rodín medzi nekresťanov pre implantáciu Cirkvi (Implantatio Ecclesiae), teda novú prítomnosť Cirkvi tam, kde Cirkev neexistuje, alebo už nie je schopná osloviť ľudí.
 
TO ABU informoval Ivan Ružička
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup putoval po miestach spojených s biblickými udalosťami

Skrutácia Svätého písma, slávenie Eucharistie a prežívanie bratského spoločenstva na konkrétnych biblických miestach Starého i Nového zákona vytvorili živé a znovu inšpiratívne chvíle pre osobný život účastníkov medzinárodnej konvivencie Neokatechumenátnej cesty vo Svätej zemi. (foto: autor)

NOVINKY