Arcibiskup Orosch požehnal obnovený organ v Starej Turej

STARÁ TURÁ 16. augusta 2017 - Vo farskom Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Starej Turej v nedeľu 13. augusta slávili hodovú svätú omšu. V tomto roku bola spojená s požehnaním obnoveného organa. Pri tejto vzácnej príležitosti bol hlavným celebrantom a kazateľom trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Slávnostný charakter hodovej svätej omši dodala prítomnosť domáceho duchovného otca Daniela Vachana, duchovného otca Norberta z farnosti Nová Lhota, primátorky mesta Stará Turá Anny Halinárovej, zástupkyne primátorky Zuzany Zigovej, organistu Martina Baka, hostí z Novej Lhoty, Boršíc, Suchova a samozrejme domácich farníkov.
 
Po požehnaní zreštaurovaný organ slávnostne zaznel, čo prinieslo na tvárach veriacich veľkú radosť. Organista Martin Bako, ktorý bol zároveň reštaurátorom organu, spolu s kantormi obohatil liturgiu a spolupodieľali sa tak na dôstojnom priebehu hodovej svätej omše. V predných laviciach sa vynímalo početné množstvo domácich farníkov i hostí v nádherných staroturianskych a moravských ľudových krojoch.
 
Arcibiskup Orosch vo svojej homílii upriamil pozornosť na hudbu, spev a organ, ktorý dal kostolu nový hlas. Tento kráľovský nástroj má slúžiť na chválu Boha a k ohlasovaniu evanjelia. Veriacim pripomenul výrok biskupa a učiteľa Cirkvi sv. Augustína: „Kto spieva, dvakrát sa modlí.“ Trnavský arcibiskup vyzval veriacich o aktívne zapájanie sa spevom do bohoslužieb citátom svetoznámeho skladateľa Johanna Sebastiana Bacha, ktorý vravel: „Nie ľuďom, ale Bohu je venovaná moja hudba!“ Následne kazateľ vyzdvihol i motto jedného z najväčších kritikov kresťanstva Friedricha Nietscheho, ktorý s uznaním povedal: „Pri počúvaní Bachovej hudby, mám predsa len pocit, akoby Boh stvoril svet!“
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch na záver svätej omše poďakoval farníkom za rozliehajúci sa spev, ktorý sa šíril chrámom počas nedeľnej slávnosti. Po záverečnom požehnaní sa prítomní veriaci presunuli pred kostol, kde bolo pre nich pripravené slávnostné agapé. K dobrej nálade prispeli okrem rozmanitého a chutného občerstvenia aj deti z farnosti, ktoré zahrali a zaspievali ľudové piesne. Hodová nedeľa pokračovala popoludní vo farskom chráme organovým koncertom Martina Baka.
 
TO ABU infomoval Zdenko Kvasnica
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch požehnal obnovený organ v Starej Turej

Na hodovej slávnosti a požehnaní obnoveného organa v Starej Turej sa zúčastnilo početné množstvo domácich farníkov i hostí v nádherných staroturianskych a moravských ľudových krojoch. (foto: autor)

NOVINKY