Arcibiskup Orosch napísal všetkým kňazom arcidiecézy list

TRNAVA 14. apríla 2014 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch napísal list všetkým kňazom, diecéznym i rehoľným, ktorí pôsobia na území Trnavskej arcidiecézy. V ňom každého kňaza osobne pozýva na slávenie vrcholného stretnutia diecézneho presbytéria na Zelený štvrtok v srdci arcidiecézy - Katedrále sv. Jána Krstiteľa. List prinášame v plnom znení.

Milí oltárni bratia,
 
na Zelený štvrtok pri svätej omši svätenia olejov sa uskutočňuje raz v roku vrcholné stretnutie diecézneho presbytéria: diecézneho biskupa, emeritných biskupov, kňazov a diakonov, ako aj rehoľníkov účinkujúcich na území diecézy, ktoré by malo byť vonkajším vyjadrením prežívaného presbytéria v rôznych službách diecézy. „Congregavit nos in unum Christus amor – Zhromaždila nás Kristova láska“ – takto to zaznieva v liturgickej piesni.
V tejto Kristovej láske vás pozývam aj v tomto roku na slávenie Kristovej lásky k nám, ktorú nám prejavil už pri krstnom povolaní a osobitným spôsobom si nás povolal za svojich priateľov - „Už Vás nenazývam sluhami“. Vo veľkej dôvere nám zveril svoje poslanie – „Ako mňa poslal otec, tak aj ja posielam vás“ – keď nás povolal ku sviatostnému kňazstvu. A tak vás pozývam na spoločné slávenie svätej omše svätenia olejov, ktorú budeme sláviť na Zelený štvrtok 17. apríla 2014 o 9.30 hodine v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave.
 
Milí oltárni bratia, každá doba vyžadovala od kňazov vernosť Ježišovej túžbe, ktorú vyjadril v prosbe: „Aby všetci boli jedno.“ Viac je to potrebné dnes, keď je Cirkev ohrozená liberalizmom a subjektivizmom, ktorého prvým cieľom je rozbíjať jednotu. Aj kňazov. Individualizovať v postojoch a názoroch, v spôsobe života a správania, v pastorácii a pod. Niekedy je to falošná predstava progresivity, inokedy nesprávna reakcia na ostré hrany, ktoré každé ľudské spoločenstvo so sebou prináša, lebo každý z nás je iný a podobne.
Nad toto všetko sa, drahí bratia, treba povzniesť a hľadieť na to, čo nás spája, a to je na prvom mieste Kristova láska. Prežívajme a budujme spoločenstvo, diecézne presbytérium, ktoré je znakom svedčiacim o Kristovi tejto dobe zmietajúcej sa v neistote pravdy, v neistote morálky a v neistote akéhokoľvek spoločenstva.
 
Apoštoli sa v zmätku Veľkého piatku rozpŕchli, ale vzkriesený Kristus ich zasa spojil v jedno. Kiežby aj nás vždy spájal, aby sme boli jedno. Jedna veľkonočná svieca, ktorá svieti svetlom Kristovým.
 
S láskou vás žehná
 
Mons. Ján Orosch
trnavský arcibiskup
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch napísal všetkým kňazom arcidiecézy list

Ilustračné foto: Peter Zimen

NOVINKY