Arcibiskup bol v Prahe pri vítaní rakvy s kardinálom Beranom

VATIKÁN/ČESKÁ REPUBLIKA/TRNAVA 22. apríla 2018 - Telesné pozostatky kardinála Josefa Berana, ktoré boli od jeho smrti v roku 1969 uložené v krypte pod Vatikánskou bazilikou, slávnostne previezli v piatok 20. apríla do jeho vlasti. Na Vojenskom letisku v Prahe rakvu s jeho telesnými pozostatkami spolu s českými a moravskými biskupmi privítal aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. V sobotu 21. apríla koncelebroval i svätú omšu v pražskej Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha, ktorej predsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Kryptu Baziliky sv. Petra rakva opustila vo štvrtok 19. apríla po ceremónii za účasti arcikňaza baziliky kardinála Angela Comastriho, kardinálov Jozefa Tomka a Giovanniho Battistu Re, biskupov Jana Vokála, Tomáša Holuba a Zdenka Wasserbauera, českého veľvyslanca pri Svätej stolici Pavla Vošalíka a ďalších zástupcov českého cirkevného a politického života. Prázdne miesto vo vatikánskej krypte bude pripomínať pamätná tabuľa.
 
Po prevoze do Pápežského kolégia Nepomucenum v Ríme predsedal v tamojšej kaplnke svätej omši kardinál Jozef Tomko za účasti veriacich českej i slovenskej národnosti žijúcich v Ríme. V piatok 20. apríla podvečer vládnym špeciálom prepravili rakvu z rímskeho letiska do Prahy. Počas sobotňajšieho dopoludnia 21. apríla vystavili rakvu kard. Berana v pražskej Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha pri omši, ktorej predsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Zo Slovenska sa na privítaní rakvy s kardinálom Beranom v jeho rodnej krajine a na svätej omši zúčastnili dvaja biskupi, trnavský arcibiskup Ján Orosch a ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky, biskup František Rábek.
 
V pondelok 23. apríla, na sviatok sv. Vojtecha uložia rakvu do kamenného sarkofágu v kaplnke sv. Anežky v priestore katedrály. Pražská arcidiecéza pokračuje v procese blahorečenia svojho niekdajšieho arcibiskupa a českého prímasa, ktorý bol donútený komunistickým režimom prežiť posledné štyri roky života v rímskom exile. Kardinál Beran hrdinsky čelil prenasledovaniu dvoch totalitných režimov: nacizmu aj komunizmu.
 
Zdroj: tkkbs.sk/Dušan Kolenčík
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup bol v Prahe pri vítaní rakvy s kardinálom Beranom

Na Vojenskom letisku v Prahe rakvu s telesnými pozostatkami kardinála Berana spolu s českými a moravskými biskupmi privítal aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Neskôr koncelebroval i svätú omšu v pražskej Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha, ktorej predsedal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. (Foto: Člověk a víra/Roman Albrecht a Jana Havlová)

NOVINKY