Arcibiskup: Našou tradíciou nemusia intelektuáli opovrhovať

TRNAVA 4. januára 2016 - Trnavský arcibiskup Ján Orosch určitú tradičnosť v slovenskej Katolíckej cirkvi považuje za výhodu. Nábožensky sa mu ku Slovákom zdajú bližší Maďari ako Česi.

Tradícia pre slovenskú Katolícku cirkev je podľa trnavského arcibiskupa Jána Oroscha pevným koreňom, ktorý ju drží aj vo víchriciach dnešnej doby. Ako povedal v rozhovore pre Konzervatívny výber, mnohí slovenskú cirkev označujú za tradičnú. „My sa z toho tešíme, pretože Katolícka cirkev pozná aj kresťanskú tradíciu,“ povedal s tým, že Cirkev dáva aj tradícii veľmi významné miesto popri Svätom Písme. „Tradícia je aj na úrovni rodinného, osobného i spoločenského života veriacich vo farnostiach. Nás drží aj tradícia. Tradícia, to je aj katolícky pozdrav na ulici. Tradícia je aj modlitba na začiatku vyučovania na katolíckych školách, alebo, keď sa ľudia prežehnajú, keď počujú zvon. Tradícia slovenského katolíka nie je čosi, čím by musel nejaký intelektuál opovrhovať,“ vyhlásil arcibiskup Orosch.
 
Trnavskému arcibiskupovi sa kultúrne a nábožensky zdajú Maďari ku Slovákom bližšie ako Česi. V Čechách vidí stále dôsledky silného vplyvu husitizmu, čo nás rozdeľuje. „To, čo oni nazývajú pokrok v náboženskom živote, nemusí byť pokrokom. Hovorí sa o pokroku vo vnímaní kresťanstva, alebo katolicizmu v Čechách a Rakúsku. Ale naši slovenskí kňazi chodia vypomáhať do Čiech a do Rakúska, aby zaplnili prázdne miesta na farách, ktoré už roky zívajú prázdnotou. Na jednej strane hovoria o modernej ceste, na druhej strane nemajú kňazské povolania. Sú odkázaní na Slovákov, aby im vypomohli. Radi im pomôžeme, ale je to taká schizofrénia,“ konštatoval arcibiskup.
 
Znakom živej viery na Slovensku boli podľa trnavského arcibiskupa Jána Oroscha aj dva národné pochody za život. „Cítili sme, že treba niečo zmeniť v rodinách k lepšiemu. Preto boli pochody za život v Košiciach a v Bratislave. Nech sa neveriaci nehnevajú, ale my sa z pochodov tešíme, pretože to bol prejav našich ľudí a silný prejav túžby obnoviť naše rodiny,“ povedal. Cirkev podľa neho jasne pomenováva tradičnú rodinu ako spoločenstvo otca, mamy a detí. „To je naše učenie a náš názor, aby manželstvo uzatvárali jeden muž a jedna žena. Experimenty vo svete sú možno pre niekoho lákavé, ale k ničomu nevedú. Tieto experimenty mnohých mladých pomýlia,“ zdôraznil.
 
Deti treba podľa arcibiskupa prijímať ako Boží dar. Nie však len jedno, alebo dve, ale aj viac. „Migračná kríza má aj túto rovinu. Krajiny, kde je nízka populácia, potrebujú pracovnú silu z iných krajín, aby do dôchodkového systému prichádzali financie. Preto sa niektoré krajiny otvárali pre migráciu. Lákali k sebe ľudí z východných krajín na prácu. Zrazu zistili, že ich je príliš veľa,“ konštatoval Ján Orosch.
 
zdroj: www.konzervativnyvyber.sk/vp
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup: Našou tradíciou nemusia intelektuáli opovrhovať

Tradícia pre slovenskú Katolícku cirkev je podľa trnavského arcibiskupa Jána Oroscha pevným koreňom, ktorý ju drží aj vo víchriciach dnešnej doby. (zdroj foto: TASR/Lukáš Grinaj)

NOVINKY